10
Author picture

De juiste ruiterpositie bij het rijden van jonge paarden

Ik hoor vaak van nieuwe lesklanten die veel jonge paarden rijden: ‘Mijn houding is niet zo goed hoor, want ik rij veel jonge paarden’.

En laat ik voorop stellen dat ik al mijn lesklanten enorm waardeer! Maar toch is dit een soort aanname die wij in de paardenwereld gedaan hebben. Als je jonge paarden rijdt dan is je houding per definitie niet zo fantastisch.

Maar ik denk, dat je juist als jonge paarden ruiter enórm veel coördinatie, balans en stabiliteit moet hebben en dus juist een goede houding moet hanteren! Ik denk wel dat veel mensen in de war zijn, op jonge paarden heb je de beugels vaak een gaatje korter for extra stabiliteit en moet je wellicht iets vaker spieren aanspannen, terwijl je dat uiteindelijk als ruiter niet wilt. Dus ja, je houding is af en toe niet optimaal, als het paard bijvoorbeeld wegspringt, enorm in tempo wisselt of niet helemaal lekker door zijn lijf loopt.

Toch moet het uitgangspunt van een jonge paarden ruiter juist zijn dat je ontzettend veel balans coördinatie en rompstabiliteit hebben, want je paard mist dit nu precies dus jij als ruiter moet dit voor je paard kunnen compenseren.

Hoe denk jij hier over?

Gratis E-book

Ontvang direct gratis het E-book ‘de 4 basisprincipes van de houding en zit’.

Daarmee kan jij DIRECT aan de slag met alle tips!