DSC_4413
Author picture

De stoelzit, hoe kom je er vanaf?

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel, de stoelzit.. één van de meest voorkomende fouten in het zadel. Wat is het en hoe kom je er vanaf?

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel, de stoelzit.. één van de meest voorkomende fouten in het zadel.

Een stoelzit kan je herkennen aan het volgende: als je de lijn volgt van schouder, heup, hak, dan zie je bij de stoelzit dat de hak vóór de lijn van schouder-heup is. Vaak haat dat gepaard met een bolle rug die iets achterover hangt.

Maar het belangrijkste is, dat het bekken niet meer in neutrale stand staat. Hierdoor zit je al verkeerd in je zadel, je kan dan niet meer optimaal meebewegen met de beweging van het paard en je krijgt een beetje een stuwende zit. Omdat het bekken achterover gekanteld staat, komen de schouders meer naar achteren, hierdoor ‘hang’ je eigenlijk in je zadel. Je benen liggen te ver naar voren en je handen bewegen te veel, of je hebt te veel spanning op je hand!

Merk jij dat jij in stoelzit zit? Sta dan eens op, ga maar op je beugels staan, dan maak je een beetje een holle rug voor jouw gevoel en op die manier ga je weer in je zadel zitten. Als het goed is, staat het bekken dan in neutrale stand. Kijk maar eens wat dat met jouw benen en armen doet!

 

Tips om van je stoelzit af te komen:

  • Zoek je zitbeentjes op
  • Ga voor je gevoel met een iets holle rug zitten
  • Plaats je schouders boven het bekken
  • Doe de volgende oefening, om te voelen wat een holle en bolle rug is en hoe je dan het bekken kan kantelen:

Gratis E-book

Ontvang direct gratis het E-book ‘de 4 basisprincipes van de houding en zit’.

Daarmee kan jij DIRECT aan de slag met alle tips!