WhatsApp Image 2023-08-25 at 10.16.04
Author picture

Ruiteranalyse, wat is het?

Vandaag postte ik een reel over een sterk verbeterde ruiteranalyse. De vergelijking was tussen augustus 2023 en februari 2024.

Die analyse is op een balanskruk, hierbij kunnen beweegvoorkeuren en afwijkingen gemeten worden. Doordat we het kwantificeren is het heel makkelijk te vergelijken met een volgende meting. En dan kan je dus duidelijk zien of je beweeglijkheid verbeterd is.

Deze ruiter heeft flink getraind in de tussentijd en je ziet duidelijk verschil in de metingen. 

Wat wordt er gemeten?

Tijdens een ruiteranalyse meten we de mobiliteit van het bekken, de beweging van het bekken en het verschil tussen links en rechts. Ik kijk dan tijdens de meting of er niet in het lichaam gecompenseerd wordt. Zo worden er drie soorten metingen gedaan:

   • Links rechts beweging, die je voornamelijk nodig hebt tijdens het doorzitten

   • Voor/achterwaartse kanteling van het bekken

   • Diagonaal, waarbij beide bewegingen gecombineerd worden. Zowel de linker als rechterdiagonaal pakken we, een beweging die je maakt tijdens het galoperen.

  MEting L-R

  12

  In deze meting zie je dat de lijn rechter is geworden en veel stabieler! Ook is de drukverdeling veel mooier.

  In de eerste meting zie je vooral in de uiteinden dat het rommelig wordt, als je kritisch bent is er meer druk naar rechts.

  Meting Voor/achter

  34

  In de eerste meting is de beweeguitslag veel groter, maar zonder dat het contact met de kruk behouden wordt. In de tweede meting is de drukverdeling veel mooier. Kritisch gezien is hij iets meer op de linkerkant. Wat voor deze ruiter ‘goed’ was, meestal heeft de ruiter meer druk op de rechterkant.

  Meting Linker diagonaal

  56

  Van veel druk op rechtsachter en rommelige uiteinden, gaat de ruiter naar een mooie strakke lijn met betere drukverdeling. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat de ruiter in de linkergalop nu beter mee kan zitten.

  Meting rechter diagonaal

  78

  Van een grotere beweging uitslag naar rechtsvoor, gaat de ruiter naar een veel stabielere meting. Als je deze vergelijkt met de linker diagonaal, kan je je voorstellen dat de linkergalop meer de voorkeur heeft van de ruiter. Deze meting is minder ‘mooi’. De ruiter verliest het contact met beide zitbeenknobbels.

  Wil jij meer weten over deze metingen? Of wil jij ook graag zo’n ruiteranalyse? Neem gerust contact op!

  Gratis E-book

  Ontvang direct gratis het E-book ‘de 4 basisprincipes van de houding en zit’.

  Daarmee kan jij DIRECT aan de slag met alle tips!